ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ
Η μουσική διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο από την πρώτη στιγμή σύλληψης έως το τέλος της ζωής και επιδρά σε πλήθος λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Ο μουσικό - θεραπευτής και ερευνητής του τρόπου που επιδρά η μουσική στην αποθεραπεία, Don Campbell, θεωρεί πως ακόμη και η φωνή από μονή της μπορεί να κάνει μασάζ και να διώξει τους οδυνηρούς ήχους .Ο ήχος της, πολύ περισσότερο η μουσική, μπορεί να επηρεάσει τα κύματα του εγκεφάλου.
O καρδιακός παλμός
Ο ανθρώπινος καρδιακός παλμός είναι συντονισμένος με τον ήχο και τη μουσική. Η συχνότητα των παλμών της καρδιάς ανταποκρίνεται σε μουσικές μεταβλητές όπως η συχνότητα των ήχων, το τέμπο και η ένταση, και έχει την τάση να επιταχύνεται η να επιβραδύνεται για να ταιριάξει με το ρυθμό ενός ήχου.
Ευελιξία - Μυϊκή δύναμη
Η μυϊκή δύναμη η ευελιξία και ο τόνος επηρεάζονται από τον ήχο και τη δόνηση, αφού μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος το ακουστικό νεύρο συνδέει το εσωτερικό του αυτιού με όλους τους μύες του σώματος.
Καταπραϋντικό - Αγχολυτικό
Η μουσική δίνει στο σώμα τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του καταπραϋντικό και να αύξηση την ανοσοποιητική του λειτουργία, όπως ακριβώς η ενδορφίνες απελευθερώνονται από τον αδένα της υπόφυσης και μειώνουν τον πόνο ναρκώνοντας τον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί πως η μουσική απελευθερώνει την ενδορφίνη και άρα ο άνθρωπος μειώνει την ανάγκη του για φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα η απαλή μουσική μειώνει το άγχος μειώνοντας το επίπεδο των αντίστοιχων ορμονών στο αίμα, της αδρενοκορτικοτροφίνης(ACTH),της προλακτίνης και της αυξητικής ορμόνης (HGH).
Πηγή: Don Campbell. (2011). Η επίδραση του Μότσαρτ . Εκδόσεις Φιλομάθεια